Persoonlijke exposities voor één ander

Ik cureer dan werk voor een specifiek persoon en stuur dat op via WhatsApp.

Annemarie maakt foto’s en video’s en stuurt deze heel gericht naar bevriende kunstenaars. Op die manier ontstaan er kleine privé-tentoonstellingen, speciaal voor de ogen van de ontvanger.

“Kunst en het maken ervan is superbelangrijk voor mij, maar het tonen niet per se. Ik toon mijn werk niet aan een breder publiek, maar wel aan een aantal mensen in een kleine kring, die ik selectief uitkies. Ik cureer dan werk voor een specifiek persoon en stuur dat op via WhatsApp. Het verschilt per persoon wat ik opstuur. Ik stuur iets op, omdat ik wil dat die desbetreffende persoon het ziet. Diegene bepaalt dan eigenlijk in grote mate het werk dat ik maak, omdat ik het speciaal voor hem of haar maak of toon.

Zo heb ik een collega die op dit moment ziek thuis zit. Die stuur ik dan een fotoserie op. Bijvoorbeeld: ik eet tussen de middag vaak een gebakken eitje en dat wordt wel eens een gezicht. Daarvan heb ik inmiddels een collectie gemaakt en die heb ik haar gestuurd. Ik geef haar dan op die manier een expositie van mijn werk, via WhatsApp.

Daarnaast heb ik een vriend, die is ook kunstenaar, met wie ik WhatsAppgesprekken voer. Soms worden dat kunstwerken in dialoog. Ik vertype me weleens – ik heb de autocorrect uitstaan, want in mijn leven verspreek ik me ook – en dat heeft een enorme waarde. In het typen leveren fouten soms fantastisch nieuwe gesprekken op! En soms herkennen we stukken dialoog als poëzie. “