Focus om in het werk kruipen

Ik ben in een soort tussenruimte in de tijd.

Wanneer Jolanda aan een werk begint, zorgt ze ervoor dat ze wordt overgenomen door het materiaal. Dit doet ze door intuïtieve keuzes te maken en zich te laten leiden door het materiaal. Wanneer dat gebeurt komt de focus.

“Ik werk heel erg vanuit de materialen en vanuit de tuin. Ik neem wat er dat moment groeit mee naar het atelier. Bij het maken van een werk begin ik eigenlijk zonder een plan. En het is een keuze om zonder een plan te beginnen omdat ik inmiddels weet, na die 30 jaar, dat dat is hoe ik het beste werk. Het gaat bij mij heel erg in het proces om door de brei heen te gaan en het op een gegeven moment te kunnen laten. Ik zoek het moment dat ik word overgenomen door het materiaal of het water of door de kwast of door wat er op een bepaald moment gebeurt.

Gisteren maakte ik een tekening op de vloer van mijn atelier. Dan heb ik een hele rij verfbakjes staan. Ik gebruik eerst water, zodat het waterverf wordt. Ik leg m’n kwasten klaar, ik heb twee emmertjes water die ik ergens neerzet. De materialen en benodigdheden klaarleggen zijn de stappen die ik eerst doe. Ik laat me leiden door het materiaal, maar tegelijkertijd ook door wat ik zie. Als ik zou timen hoe lang ik met een werk bezig ben, dan zou dat opgeteld helemaal niet zo lang zijn, maar het gaat eigenlijk om de zoekende momenten, dat ik er echt even in kan verdwijnen en helemaal gefocust ben. Ik geloof heel erg in intuïtieve keuzes. Zo werk ik ook. Het gaat om een soort focus die ik ervaar, dat ik er echt in kan zitten. Deze focus komt vaker voor in de avond, het zijn meestal de momenten dat ik me daar helemaal aan kan overgeven. Avonden zijn fijn, want iedereen is naar huis, er is helemaal niemand meer in het gebouw waar mijn atelier zich bevindt en het voelt even eenzaam, maar ik vind het ook heerlijk, want het gebouw is even helemaal van mij. Ik ben in een soort tussenruimte in de tijd.”