Verzamelen met de metaaldetector

Een van de eerste messen die ik gemaakt heb is ontstaan vanuit mijn archeologiehobby.

Guido heeft een enorme fascinatie voor dingen uit de oudheid en archeologie. Met zijn metaaldetector struint hij velden af op zoek naar oude munten of andere archeologische vondsten. Deze leveren materiaal en inspiratie voor de producten die hij ontwerpt. De laatste tijd levert deze hobby hem voornamelijk hout en metaal op voor de messen die hij maakt.

“Ik ben een metaaldetector-nerd: ik heb weekenden lang door akkers en bossen gelopen met zo’n metaaldetector. Een tijd geleden had ik een verroeste tand van aan ploeg gevonden met de metaaldetector. Daar had ik een mes van gemaakt voor mijn vriendin. Een ploegtand is goed staal. Een messingbolster eraan, en nu is het een mesje voor mijn vriendin.

Ik ben ook lid van een archeologische vereniging, waar ik wel eens mee help. Daar kwam een project naar boven: ze hebben 40 waterputten gevonden van de ijzertijd tot de middeleeuwen. Sommige van die putten hadden vier hoekpalen en daartussen planken. Daaraan kun je zien dat ze Romeins zijn, want in die omgeving zijn de oudere putten gemaakt met uitgeholde boomstammen. Daar heb ik hout van gekregen waar ik messen van maak. Ik heb een stukje van die hoekpalen afgezaagd om een mes van te maken. Van een mes dat ik in China heb gekocht, heb ik het handvat vervangen. Het handvat was van plastic en die heb ik vervangen door dat hout van een Romeinse waterput uit Veldhoven. Het is eiken, maar het is zwart geworden omdat het 2000 jaar in de grond heeft gezeten.”