“Ik gebruik geen methodes, maar ik ben wel methodisch.”

Intro makersmanieren

Makersmanieren is een blogsite van en voor makers, docenten en onderzoekers. Doel is om meer inzichten te ontwikkelen in creatieve maakprocessen, die bruikbaar zijn voor de praktijk en het onderwijs. Het werken vanuit het perspectief van de maker staat hierbij centraal: hoe werken makers – kunstenaars en ontwerpers – in hun dagelijkse praktijk? Wat doen zij als ze het (even) niet meer weten, niet meer voelen of kunnen. Hoe komen zij weer op gang?

Op dit deel van de blogsite vind je zo’n 200 makersmanieren. De makersmanieren zijn per vakgebied geordend. Na elke makersmanier word je getipt op drie andere makersmanieren, kriskras door de vakgebieden heen. Dit volgt de werkwijze van het maakonderzoek, waarbij eerst per vakgebied werd gewerkt, en later door de vakgebieden heen. In het maakonderzoek voerden ruim 60 makers een makersdialoog, waarbij een onderzoeker moderator was. Na afloop werden deze dialogen uitgewerkt tot makersverhalen, die in groepjes werden besproken en onderzocht. Deze werden vervolgens omgezet tot een of meer makersmanieren, met daarbij per maker een korte karakteristiek. Deze vind je onder elke makersmanier terug.

Doe je mee? 

Wil je meewerken aan het verzamelen van makersmanieren, bijvoorbeeld in jouw praktijk of in het (master)onderwijs? Of maak je werkvormen voor studenten, waarbij je deze blogsite gebruikt? We zijn heel benieuwd en horen het graag! Mail: makersmanieren@hku.nl 

Legenda 

Alle makersmanieren worden per vakgebied met gekleurde bollen weergegeven, als verfspatten op een palet. Alle overkoepelende blogs, over maakonderzoek, met theorie of beschouwing, zijn geeloranje van kleur.


media   ontwerpen   beeldende kunst   muziek en technologie varia blogs