Ruimte scheppen om te kunnen maken

Ik dacht, je zal wel geniaal zijn of zo, maar hoe kan dat?

Johan heeft in zijn werkruimte een eigen wereld vormgegeven om in een muzikale sfeer te komen. In zijn studio wil hij in de stemming zijn. 

Tijdens mijn deelname aan het makersonderzoek ontmoette ik componisten die gewoon in een soort kale ruimte met een piano gaan componeren. Ik dacht, je zal wel geniaal zijn of zo, maar hoe doe je dat? Het leven is een groot avontuur. En het leven is eigenlijk een film die je zelf maakt. Zoals ik al zei, ik ben een romanticus, als ik een film zie, dan wil ik violen horen. Dan beleef je wat. Ik vind het heel erg leuk om een bijdrage te leveren aan dat wat andere mensen kunnen beleven.

In mijn studio wil ik in een stemming zijn. Ik zit hier de hele dag. Nou, ik kijk graag films en dit is mijn kasteel. Het kasteel dat ik niet kan kopen. Het leven dat ik eigenlijk niet kan leiden, als prins in een kasteel. Zo rijk ben ik niet, maar die sfeer hangt hier wel. Ik zou heel graag eens in de middeleeuwen rondlopen, ik vind dat soort films fantastisch. Ik bezoek ook altijd kastelen als ik de kans krijg. En ik ga veel naar kringloopwinkels. Eigenlijk creëer ik hier een soort van “mancave”. Hier hangen schilderijtjes uit de baroktijd. Ik vind dat heel cool, dat soort lijsten en de combinatie met de opgezette beesten. Als het even zou kunnen, zou ik de kunst van de 16e en 17e eeuw aan de muur hebben hangen. Dat schilderij daar komt uit 1890, dus dat komt een beetje in de buurt. En die sfeer, het rode pluche. Het schilderijtje dat daar links aan de muur hangt komt uit 1674. Dus dat is een goede duiding voor een jaartal. Dat is een sfeer die ik leuk vind en waar ik me graag de hele dag in onderdompel. Op deze manier krijg ik dat toch voor elkaar. En idealiter draait er dan op het doek een film à la robin hood “prince of thieves”.

Ik heb toevallig vorige week een masterclass gegeven en toen heb ik zo’n romantische film laten zien. Zo’n orkestrale score die zich afspeelt in de oude tijd en dan met deze omgeving. Thuis kan ik dat niet echt kwijt. Nou moet ik bekennen dat ik inmiddels mijn slaapkamer ook zo’n behangetje heb gegeven en er staat nu ook zo’n oude stoel en er hangt een oude lamp. Die andere kant van mijn studio is meer waar de instrumenten zijn. Dat is meer een werkruimte zou je kunnen zeggen. En hier, aan de kant van de controle room, wordt natuurlijk ook wel gewerkt, maar dit is mijn ding. Die knusheid. En dan kan ik het licht dimmen. En als ik dan naar een film kijk dan ben ik wel een soort van gelukkig of zo.