De makersdialoog in beeld

Een uitwerking in tekst leverde in dit geval geen noemenswaardige reactie bij de makers op.

In deze videocompilatie bespreken Adelheid Roosen en Lauren Rissik hoe zij samen aan een onderdeel van de Wijksafari werkten, een theaterproject waarin acteurs en bewoners samenwerken aan een voorstelling op verschillende locaties in een wijk. De compilatie is gemaakt als alternatieve vorm om een makersdialoog verwerken, niet in tekst maar in beeld, waarbij aan de hand van verschillende episodes de fragmenten zijn geselecteerd. 

In de videocompilatie spreken Adelheid Roosen en Lauren Rissik over hun gezamenlijke maakproces, onder begeleiding van een moderator. Zij werken als makers al een paar jaar intensief met elkaar samen, vanuit verschillende rollen en verantwoordelijkheid. In het gesprek worden kwesties aan de orde gebracht die vooral gaan over dit samenwerken, hoe zij zich ten opzichte van elkaar en hun medespelers bewegen en hoe dit doorwerkt op hun cocreatieve proces. De keuze om deze makersdialoog niet in tekst maar tot beeld te verwerken, had meerdere redenen:

  • een eerdere tekstuele verwerking, waarbij voor elk van de makers een aparte uitwerking was gemaakt, leverde geen noemenswaardige reactie en nieuwe inzichten bij de makers op
  • de tekstuele uitwerking per maker bleek niet zo goed bij deze setting te passen; het was hier juist de samenwerking die het onderwerp was en bij verwerking in beeld moest worden gebracht
  • beide makers gedroegen zich non-verbaal en verbaal expressief, iets wat in tekst niet goed te vangen was
  • daarop werd gekozen voor het maken van een videocompilatie, als alternatieve verwerkingsvorm

Verwerking van de makersdialoog tot een videocompilatie  

De videocompilatie (23 min.) is gemaakt op basis van een makersdialoog van ca. 2,5 uur. Tijdens de makersdialoog werd de beurtwissel aangehouden, ook al ging het vooral om de samenwerking tussen de makers. Het hielp om de rollen in het gesprek gescheiden te houden, vooral om op episodes te komen: wat gebeurde er, hoe gebeurde dat etc. De selectie van fragmenten is langs de lijnen van deze episodes gedaan.

Opbrengst, reactie van de makers 

De videocompilatie had in tegenstelling tot de eerder gemaakte tekstuele verwerkingen wél een werking op de makers en riep de volgende reacties op.

“waanzinnig! amazing! ik heb er eenvoudigweg geen woorden voor. ik heb zitten lachen en gieren en kreeg tranen in mn lijf die zacht uit mn ogen liepen van ontroering. confronterend. zo’n prachtig gevonden vorm om ons te tonen, terug te geven, en te spiegelen. ik ben verbijsterd, intens vrolijk en innig geraakt” (Adelheid).

“Ik schaar mij naast Adelheid – wat fantastisch en enorm waardevol om dit te zien.” (Lauren).


Lees verder: Het werken met de makersdialoog

Lees verder: Het werken met episodes

Lees verder: het verwerken van gegevens vanuit de makersdialoog

En zie verder de makersmanier: “Er vormt zich een beeld…”