Overtuigen in bescheidenheid

Dan zeg ik: ik heb wat dingetjes verzameld die bij elkaar passen.

Om overtuigend te vertellen over haar plan, en om collega’s mee te nemen in haar ideeën, probeert Nina expres niet te hard te overtuigen. Dat geeft vrijheid en ruimte, ook voor anderen om háár ideeën te waarderen.

“Soms heb ik meetings waarin ik mijn visie presenteer aan de rest van het team, bijvoorbeeld voor het production design. Dan heb ik al een heel concept in mijn hoofd, met het soort look dat er bij moet, maar die bijeenkomst vlieg ik dan heel voorzichtig aan. Natuurlijk wil ik het allemaal graag zelf bedenken, zodat mijn goede ideeën erdoor komen, maar ik ben wel voorzichtig om me dingen teveel toe te eigenen. Dat is door ervaring zo gegroeid. In dit beroep moet ik vaak dingen laten zien die nog niet helemaal af zijn, en als ik dan te standvastig ben, lokt dat soms weerstand uit. Ik heb altijd het idee dat ik juist de meeste vrijheid heb, als ik mensen niet het gevoel geef dat ik het allemaal zo zeker weet. Ik weet ook niet alles, dus ik luister goed naar wat mensen zeggen en willen. Door de manier waarop ik werk, houd ik zo de controle over mijn ideeën. Ik probeer voor mezelf zo een bepaalde vrijheid te creëren, door juist niet teveel op te eisen. Ik heb ook wel eens gehad dat ik iets moois had gemaakt, en dat anderen dan met de eer gingen strijken. Maar dat vind ik niet erg, want ik weet: ik heb dat gemaakt.

Laatst bijvoorbeeld, bij een meeting met de kostuumontwerpster, cameraman en regisseur voor de ‘Regels van Floor’, een kinderserie. De regisseur had aangegeven niet te artistiek te willen gaan filmen. Ik zag daarin speelruimte, maar ik wilde niet dwingend zijn. Ik probeerde daarom het hele team mee te krijgen door het heel bewust te communiceren. Ik ging dus niet zeggen: kijk, dit zijn mijn moodboards, maar ik ben begonnen met vertellen wat ik zo interessant vind. En dan zeg ik zoiets als: ‘Jij wil geen art, maar wat ik daaruit begrepen heb, is dat ik het zo en zo kan doen.’ Dan zeg ik: ‘Ik heb wat dingetjes verzameld die bij elkaar passen.’ Dat heb ik toen op mijn computer laten zien. En dan heb ik dat zo geïntroduceerd, het is een proces. Ik vind het belangrijk om te laten weten wat ik heb gehoord, en wat ik daarvan meeneem. En dan is iedereen enthousiast.”