Plek vol spullen, maar wel de deur dicht kunnen doen

Dat gevoel rondom het tekenen was op een gegeven moment echt verdwenen.

Annemarie heeft een werkplek aan huis, waar ze allerlei materialen om zich heen heeft liggen. Hier heeft ze plek voor al haar creatieve uitspattingen en materialen die ze nodig heeft in haar maakpraktijk. Om zich daarin te kunnen verliezen, maar ook om vervolgens afstand van het werk te kunnen nemen, is het voor haar belangrijk dat hier een aparte ruimte voor is. Ze kan de deur dicht doen.

“Ooit ging ik verhuizen en ik wilde graag een ruimte waar ik een werkplek van kon maken. En waarvan ik de deur kon dichtdoen aan het eind van de dag. Toen kwam ik in deze flat wonen en zag ik: dit is het! Ik maak in één kamer van de hele muur een prikbord, een werkplek waar het een grote bende mag worden. Ik moet spullen om me heen hebben. En daar hangt dat prikbord, daar staat een computer en heb ik allemaal rommeltjes en materialen. Ik heb er papier en tapejes en kwasten, lino, krijt. Ik heb er mijn boeken en een inloopkast met academiewerk.

Ik vind het heel lekker om heel veel spulletjes om me heen te hebben. Ik fröbel ook. Knippen, plakken, stempelen. Ik wil dat allemaal in de buurt. Dat loopt door elkaar heen. Ik heb ook een kast met wol en textiel, maar dat is echt ontspanning, dat handwerken, dus dat bevindt zich in mijn woonkamer. Er zit daar wel een verschil in, wat ik doe voor werk of ter ontspanning. Maar dat vind ik het lastige met tekenen. Voor mij was dat toen ik nog een kind was echt een manier van ontspanning en erin kunnen verliezen. Nu is dat mijn werk geworden. En daar ben ik op beoordeeld, met de vraag: ben je wel kunstenaar? Dat gevoel rondom het tekenen was op een gegeven moment echt verdwenen. Een poosje geleden ben ik weer begonnen om dat gevoel terug te halen, ik werd me daar meer van bewust. Daarna kreeg ik deze werkkamer, in deze flat. En daar kan ik nu in het weekend die deur dicht doen.

Over het algemeen probeer ik mijn weekend wel vrij te houden. Ik zit dan op de bank met mijn laptop, maar niet achter het dubbele beeldscherm in die werkkamer. Ik ben de laatste tijd erg bezig met een werkattitude voor gezond werken. Ik ben aan het zoeken wat voor mij werkt. Eerst had ik die werkplek in mijn slaapkamer, door de inrichting van mijn vorige huis. Dat maakte me weleens aan het piekeren over werk voor het slapen gaan, dan kon ik niet slapen. Met de jaren heb ik ontdekt dat ik een eigen plek nodig heb voor al die spullen om me heen, zodat ik al die kunstwerkjes, rommeltjes, dingen die ik mooi vind, een afgebakende plek kan geven.”