De plek van de eigen agenda

Ik heb een lijst met dingen die je echt wel een keer gedaan wil hebben.

Roel is voorzichtig met het doordrukken van zijn ‘eigen agenda’. Het kan een project kapot maken, en vaak voegt het zich toch wel naar iets waar hij mee werken kan, waarvan hij het gevoel heeft dat hij de keuze maakt.

“Ik deed een project met een schrijfster. Zij werkte aan een boek waarin de dood op verschillende manieren wordt belicht. Er zou een CD bij komen met liedjes waarvan je de teksten dan kunt  meelezen in het boek. Naast dat ik de productie en mastering deed componeerde ik een liedje. Ze droeg een paar teksten aan. Eén tekst paste heel goed bij mijn idee voor een gospelsong. Je hebt namelijk altijd wel een lijst met dingen die je echt wel een keer gedaan wil hebben, en in dit geval was dat “gospel maken”.

Over die eigen agenda, in mijn onderbewuste heb ik denk ik een hele lijst dingen en ik word vaak ook geïnspireerd door het project zelf. Dus dat is anders dan dat ik echt fysiek een lijst heb met dingen die ik wil afwerken, want het duurt me te lang als ik binnen een jaar die lijst nog niet heb afgewerkt. Dat heb ik wel eens gedaan. Dan probeer ik overal dat puzzelstukje wel in te drukken, maar daar wordt het project soms niet beter van. Vandaar dat ik op een gegeven moment ben geswitcht naar “wat heeft het project nodig en wat kan ik daar zelf nog in leggen”. Dan is het ook altijd weer nieuw en dan verrast het mij ook weer, waardoor je weer met een ander soort insteek in zo’n project komt.

Je kan het project namelijk kapot maken als je je eigen agenda teveel door laat schemeren. Het voegt zich uiteindelijk toch wel naar iets waarvan ik het idee heb dat ik het in de hand heb of zo, dat ik de keuze maak, niet zij.”