Voelen in plaats van duiden

Ik ben bang door teveel taal aan mijn werk te koppelen, het dood te maken.

Hoewel Annemiek vroeger goed was in het duiden van haar werk in taal, heeft ze haar focus meer gelegd naar het voelen van de ervaring, in plaats van die ervaring onder woorden te brengen.

“Ik ben met mijn werk aan het uitzoeken hoe ik ervaringen kan vergroten. Wat ik graag doe is lezingen houden waar ik via taal, poëzie, muziek, context en mijn werk harten van mensen probeer te openen. Met je hart open kijk je anders naar werk dan een cognitieve blik, een blik vanuit de reflectie en analyse. Ik ben soms bang door te veel taal aan mijn werk te koppelen, het dood te maken. Terwijl een aantal jaar geleden had ik juist taal nodig om het te kunnen duiden; het ging om de verhaal of de betekenis. Maar daar ben ik vanaf gestapt. Op gegeven moment dacht ik: de techniek met verf is belangrijker en de ervaring van daar naar kijken. Daardoor ben ik gaan werken vanuit de ervaring en gevoel, wanneer taal tekort schiet. Mijn werk en hoe ik mijn werk duid gaat om ervaren en voelen, niet om er veel taal aan te verbinden.”