Een verzameling van ruimtes en sferen

Dan ga ik nog een keer door de map ‘werkplek'.

Wanneer Dorien aan het schetsen is, laat ze zich voeden door haar collectie aan beelden van ruimtes en andere inspirerende afbeeldingen.

“Als ik dan aan het tekenen aan een schetsontwerp ben, zie ik het huis voor me. Het zit in m’n hoofd, maar wat er wél eens bij helpt is dat ik een soort databank aan foto’s op mijn computer heb. Als ik dan denk: dat moet een soort werkplek worden, of er moet een werkhoekje komen, dan ga ik naar mijn mapje werkplekken en ga ik kijken: wat heb ik in de loop der tijd daarvoor verzameld? Dan kom ik op ideeën, en als ik dat dan weer teken dan bedenk ik allemaal varianten naar mijn eigen hand. Maar ik heb wel inspiratie van andere  plekken. Naast foto’s van verschillende ruimtes heb ik ook beelden die me inspireren, plaatjes die gaan over ruimtegevoel of architectonisch of lichtinval. Die gebruik ik meer in de eerste fase. Maar die mappen vind ik dan het interessantst. ‘Architectonisch’ heet bijvoorbeeld een mapje. Maar als ik dan denk; dit is een goed schetsontwerp, of ik ga hem nu uitwerken in een voorlopig ontwerp, dán ga ik kijken: oké die werkplek, hoe zou ik dat precies doen? Dán ga ik nog een keer door de map ‘werkplek’. Of voor zolders kijk ik in een map ‘Zolders’. Er is ook al heel veel bedacht en dat wil je niet kopiëren, maar soms is het gewoon dat je door dingen die er al zijn, nieuwe ideeën krijgt.

Zo had ik in een slaapkamer een keer een soort bureaublad bedacht. Bladerend door de map ‘Werkplek’ zag ik ergens een muur in een opvallende warme kleur. De sfeer in die kamer sprak me erg aan. Daarop voortbordurende ben ik verder gaan kijken en schetsen over hoe dat bureaublad eruit moest komen te zien. Het blad is uiteindelijk over gegaan in de wand, dus het blad was niet alleen hout maar ook de wand ernaast. Ik kopieer dan dus niet maar krijg wel een bepaalde sfeer mee die ik ook wil hebben en ga vanuit mijn eigen plan dan verder puzzelen.

Afbeeldingen verzamel ik altijd. Het is uit tijdschriften, op internet, soms een nieuwsbrief dat ik iets lees over een nieuw materiaal en dan kom ik in een of andere inspiratiebank van iemand. Dat wat ik interessant vind, dat verzamel ik en digitaliseer ik eens in de zoveel tijd. Dus als ik iets tegenkom, maak ik soms letterlijk met mijn mobiel even een foto en eens in de zoveel tijd leeg ik mijn mobiel en probeer ik in een mapje te stoppen.”