Lopen en ideeën

Alsof je door je eigen gedachtes loopt.

Johan gaat graag de deur uit om te schetsen en ideeën tegen te komen. Verschillende locaties brengen verschillende gedachten en ideeën – daardoor zijn het zelfs geheugensteuntjes.

“Bij een nieuw project ga ik met frisse energie graag buiten wandelen met mijn schetsboeken op zak. Dan heb ik papier bij me en ga ik hier en daar wat zitten en schrijf ik wat op. Dan begin ik weer blanco en ga ik beredeneren wat ik interessant vind. Ik pak pen en papier, ik ga dingen opschrijven en schetsen en verder wandelen. Ik neem wel eens mezelf op, als ik aan het wandelen ben, dan doe ik alsof ik aan het bellen ben maar dan maak ik spraaknotities. En ook al luister ik het niet terug toch heb ik het idee dat ik mijn gedachten beter onthoud wanneer ik ze opneem. Ik vind het fijn om op verschillende locaties te zitten, maar meestal ben ik al lopend aan het denken. 

Als ik dan thuis kom na het wandelen, is dat het moment om mijn ideeën te trechteren. Ik ga dan filteren wat er allemaal door mijn hoofd gegaan is. Ik ben me ervan bewust dat ik wanneer ik op een andere locatie ben, andere ideeën krijg. Dat stelt me in staat een gesprek te voeren met mezelf. Ik kan goed onthouden hoe die gedachten zich ontwikkelen. Gekoppeld aan de herinnering waar ik toen was, kan ik mijn ideeën terughalen. Dat idee ligt dan bij de Hema. Bijna alsof je een soort notities maakt van je gedachten. Alsof je door je eigen gedachtes loopt. Daarom ga ik ook wel eens in de bibliotheek zitten. Ik ben altijd veel aan het schetsen, dan teken ik een beetje. Om het beeld te simuleren. In het begin blijft het in mijn hoofd en op papier, ik werk dingen nog niet helemaal uit. Ik heb veel variaties en varianten en probeer ik uit te zoeken: waar gaat dit over?”