Hoofd- en werkplek leeg krijgen

De rest van de wereld moet mij niet lastig vallen.

Een blanco creëren om in een flow te kunnen komen door het gebruik van structuur en routines in het werk. Johan gebruikt verschillende manieren om zijn hoofd en werkplek als het ware ‘schoon’ te vegen, lekker leeg te krijgen. Dan ervaart hij meer ruimte en vrijheid om te maken. Zo’n blanco creëren werkt zowel structureel, door indeling van Johans werkweek, als acuut, als hij dreigt vast te lopen.

Idealiter zit ik in mijn studio lekker muziek te maken, en laat de rest van de wereld mij met rust. Dan kan ik een flow raken, externe impulsen zijn voor mij stoorzenders. Die flow heb ik nodig om de muziek, die ik in mijn hoofd heb, goed op een drager te krijgen. Dan groeit de compositie naar het muzikale plaatje toe dat ik me in eerste instantie voorstelde en waar ik naartoe wil gaan.

Om die staat van flow zoveel mogelijk te bereiken, heb ik een soort routine. Daardoor kan ik mijn muzikale werkdag met een schone lei beginnen. En dat betekent dat ik zorg dat ik éérst al mijn mails heb weggewerkt, dat alles netjes is wat me anders zou kunnen afleiden, dat er niks meer openstaat of rondzweeft. Dat is dan allemaal niet meer relevant! En dan ben ik klaar om te beginnen. Aan het einde van de dag zijn het vaak de invloeden van buitenaf die even zo goed bepalen wanneer ik klaar ben. Dan loopt het tegen half zeven en komt er weer van alles ‘binnen’, dan is het snel gedaan met mijn optimale concentratie! Maar als ik aan een doorlopend project werk is dat niet zo erg, dan pak ik het de volgende ochtend weer op.

Voor concrete projecten pas ik hier mijn weekplanning op aan. Laatst werkte ik bijvoorbeeld aan een bedrijfsfilm van ongeveer drie minuten. Ik kreeg een voorbeeldvideo en een bestaand muziekje, om aan te geven wat ze ongeveer zochten. De opdrachtgever legde uit waar het zo’n beetje naar toe moest gaan. In mijn hoofd ontstond meteen al een opzet voor een compositie. Ik werd enthousiast en ging op zoek naar hoe ik in een flow kon komen. En dat slaat dus niet alleen op de muziek, maar ook op mijn agenda.

Ik wist dat ik zo’n twee minuten muziek moest afleveren, en dat ik daar ongeveer een werkdag aan kwijt zou zijn. Ik koos er voor om een bepaalde dag te ‘blokken’, helemaal leeg te houden. Een aantal zaken loste ik van tevoren op. Ik ruimde een maandag in voor het beantwoorden van mails, en andere regeldingen, en de dinsdag blokte ik voor het werken aan de compositie. En dan lijkt het vanzelf te gaan, van het bouwen van een geluidspalet tot het tweaken.

Een bedrijfsfilm is natuurlijk wel weer een heel ander proces dan bijvoorbeeld een speelfilm, en in het geval van langere projecten moet ik soms weer andere tactieken inzetten om het blanco te beschermen. Toen ik een keer vastliep in de soundtrack voor een horrorfilm, was ik me sterk bewust dat ik het blanco kwijt was. Kopjes thee ging ik drinken, tijdschriften lezen, wandelingetjes maken. Het mag allemaal niet een te serieuze activiteit worden. Ik moet bijvoorbeeld niet aan iets ánders gaan werken! Maar in dit geval hielp het allemaal niet, ik moest al mijn frustratie afreageren om weer de leegte te vinden.

 

Ga naar het vervolg hiervan.