Mediumspecifieke beeldtalen

Ik trad tot voor kort nooit naar buiten met tekeningen.

Naast dat Annemiek schilderijen maakt, heeft ze een andere lijn lopen waarin ze tekeningen maakt. Deze tekeningen hebben een andere beeldtaal dan haar schilderijen. Schilderijen hebben natuurgetrouwe verhoudingen, hoewel ze verder in vele kleur- en textuurlagen worden ingevuld. De tekeningen hebben juist een expressieve lijnvoering en zijn vrij in verhoudingen. Met deze stijl, die ze al sinds haar tienerjaren hanteert, treedt ze nu meer naar buiten.

“In mijn schilderijen zijn verhoudingen belangrijk. Ik ben er naartoe gegroeid dat het steeds belangrijker werd. Op de middelbare school tekende ik mensfiguren in een bepaalde stijl, waarin ik nu weer soortgelijke mensfiguren teken. Ik heb deze tekeningen altijd al gemaakt, maar ik trad er tot voor kort nooit mee naar buiten: ik wilde een hele tijd niet hetzelfde doen als op de middelbare school. Ik was de interesse verloren. Mijn schilderijen worden door de natuurgetrouwheid werkelijker, waarachtiger, en als ik dit een beetje verander van vorm, dan kunnen mensen al snel denken: het is een gemoed of een toestand of… Doordat het nu echt menselijke maten heeft, neem je het meer als mens tot je. Dit tekenen pak ik weer op, omdat ik mee ga doen aan een televisieprogramma. Daarvoor moet ik de ondertekeningen van mijn schilderijen bloot kunnen leggen, hoe ik de verhoudingen vastleg. 

Nu ben ik de afgelopen tijd tekeningen gaan maken in de stijl die ik ook al had als tiener. Daarvoor ben ik de krastechniek aan het gebruiken, die ik gebruikte toen ik afstudeerde van de academie en teken ik over foto’s heen. Zo had ik laatst voor kunstkoopplatform We Like Art! een werkje gemaakt waar ik over een foto heen teken.”