Hoe kom je door regels te gebruiken tot een eenduidige stijl in je ontwerp?

Een manier om materiaal consequent te benaderen.

Michel werkt altijd met een set van regels bij het maken van werk. Soms stelt hij deze regels zelf op, maar ze komen ook voort vanuit heel specifieke werk.

“Door regels te stellen of te herkennen in het maakproces heb ik altijd een manier om materiaal consequent te benaderen. Regels kunnen bij mijzelf horen, bij mijn eigen stijl. Of bij een genre, de stijl van het werk. Of enkel bij dit specifieke werk zelf. Het is wel noodzakelijk om deze regels en principes altijd te blijven bevragen. Als iets volgens de regels niet blijkt te werken, is het bijvoorbeeld een goed idee om het tegenovergestelde te proberen om tot een nieuwe set regels te komen. 

Ik probeer bijvoorbeeld altijd eerst om alleen met het opgenomen setgeluid een geloofwaardige klankwereld te bouwen die als basis dient voor mijn ontwerp. Het kan voorkomen dat ik er een keer achter kom dat dit principe niet werkt of niet is uit te voeren. Dan kan ik juist het tegenovergestelde proberen en alles kunstmatig overdrijven. Dit kan vervolgens mijn regel worden voor de rest van de film.”