Vastlopen, hoofd leegmaken

Soms is het genoeg om niks te doen.

Dorien loopt vooral vast wanneer haar interieurarchitectonische puzzels te makkelijk óf te moeilijk zijn. Allerlei varianten van afstand nemen, en inspiratie opzoeken, kunnen haar dan helpen.

Als ik het even niet weet, dan ga ik koken of fietsen, ik laat me lekker opgaan in de hectiek van een jong gezin. Op een gegeven moment laat ik het actief nadenken over het probleem dan vallen. Dan ga ik me echt concentreren op wat anders doen, maar ondertussen gaat het ergens op de achtergrond door in mijn hoofd.

Als ik mijn hoofd heb leeggemaakt, ga ik bladeren door de afbeeldingen op mijn computer. Dan zie ik iets, en ineens ontstaat er een link in mijn gedachten met iets totaal anders, en dat werkt dan als een soort ingeving. Dan zie ik iets met mooi lichtinval en dan denk ik: ramen, ramen, kan ik iets met ramen? Soms is het genoeg om niks te doen. Dan begin ik drie dagen na het vastlopen opnieuw aan de tekening, en dan komt het wél.

Wat ook vaak werkt, is wachten tot iedereen slaapt. Dan ga ik stiekem nog even puzzelen. En dan kieper ik er ineens zes varianten uit!”