Begin van het jaar een planning maken, dat biedt structuur
Voor Jolanda zorgt een jaarplanning ervoor dat er een ritme ontstaat voor haar intuïtieve werkproces. Op die manier wordt ze gedwongen zich niet te laten leiden door uitstelgedrag en meer te focussen op haar beeldend werk.
“Tijdens de eerste werkdag van vorig jaar, op 10 januari, moest ik een week met m’n been omhoog. Ik kreeg daardoor een dubbel gevoel. De eerste werkweek meteen een week eruit, terwijl ik me heel verantwoordelijk voel voor wat ik doe. Niet alleen voor mijn werk op HKU, maar ook voor mijn beeldend proces. De HKU vraagt veel aandacht en ik kon toen niet eens naar mijn atelier. Op een avond was er ineens een omslag. Ik heb toen een plan gemaakt voor het hele jaar, of zelfs voor de komende 10 jaar. Uitstellen is iets wat ik heel erg ken. Altijd op de deadline werken. Dit heb ik niet alleen op HKU, maar ook in mijn beeldend werk.
Vorig jaar speelde er in mijn beeldend werk ook niet meteen een deadline, zoals een tentoonstelling. Wat me dan helpt, is dat ik dan een aantal projecten ga doen met mijn beeldend werk waar ik iets van het onderwijs aan knoop. Dat helpt mij dan om een soort structuur te maken. Wanneer ik dat niet doe, zoals nog weer een jaar eerder, merk ik dat mijn energie veel meer naar die telefoon gaat en naar mijn studenten. Ik heb iets van een frame nodig. Iets wat me een soort ritme geeft in de tijd en ervoor zorgt dat het onvermijdelijk is. Die deadline heeft voor mij altijd met die ander te maken. Er moet een afspraak zijn. Want een afspraak met mezelf kan ik op allerlei manieren ondermijnen en dat doe ik ook.”