Een verzameling tekeningen als bron voor zoeken en om lijnen te volgen

Ik digitaliseer mijn tekeningen zodat ik er mee verder kan spelen.

Marcel verzamelt eigen tekeningen en tekeningetjes om er doorheen te dwalen of er lijnen in te ontdekken of volgen. Hierdoor creëert hij de situatie dat ideeën kunnen oppoppen voor volgend werk of kan de tekening digitaal getransformeerd worden tot een nieuw werk.

“Naast afbeeldingen heb ik ook een digitaal archief van duizenden tekeningen op mijn computer. Tekeningetjes die ik overal maak, die scan ik in en stop ze in de computer. Ik digitaliseer mijn tekeningen zodat ik er mee verder kan spelen. Mijn tekeningen staan door elkaar in allerlei mapjes met categorieën volgens een subjectieve indeling gearchiveerd, ik werk dus niet lineair. Als ik ga tekenen, dan scroll ik en zie ik een tekening die nog niet af is. Maar daar heb ik geen zin in. Vervolgens kom ik een andere tekening tegen, die bevalt beter. Dan voel ik de behoefte om hem af te maken.

In mapjes kan ik meteen op klein of groot formaat het overzicht van al die tekeningen zien. Omdat ik zo veel tekeningen heb, word ik soms verrast met wat ik tegenkom. Heb ik dat getekend?! Kan ik me niet herinneren. Dan voel ik intuïtief: Ik voel de uitdaging hier iets mee te doen. Tijdens het bladeren door het tekeningenarchief kan ik zomaar een inval krijgen voor nieuwe ideeën. Deze ideeën verzin ik niet van te voren, maar ik zorg er voor dat ik de situatie creëer dat ideeën bij me op poppen wanneer ik de behoefte voel om te tekenen. Het archief dient als een soort inspiratieboek vol met afbeeldingen en tekeningen waarvan ik het gevoel heb dat het nog niet af is er en iets mee moet gebeuren.

Zo had ik laatst een serie portretten gemaakt, een stuk of 140. Ik had geen goesting meer om er op door te gaan tekenen. Maar ik heb wel een fantastische verzameling! Die scan ik zodat ik ze op de computer kan bewerken. Ik open een bestand van een tekening en die ga ik inkleuren of er een lichaam aan tekenen. De tekeningen volgen zich op in een doorlopende lijn waar oude tekeningen of afbeeldingen op de computer kunnen worden ingezet als inspiratiebron. Ik ben zelf ontzettend met die tekening bezig om de juiste kleurvlakken te vinden. Ik ben een paar dagen bezig met het zoeken naar achtergrondkleuren in de vorm van afbeeldingen van abstracte kleurvlakken om te kijken welke bij de tekening past. Op deze wijze ontstaat er een map met 30 abstracte kleurvlakken. Ik wil dan een achtergrond die qua kleur iets moet hebben in zichzelf, zoals bijvoorbeeld de lucht. Dan zit ik hele dag in die computer te zoeken naar het geschikte kleurvlak.”